Een nieuwe F22T, met 22 nieuwe kunst- en cultuurtips (voor liefhebbers en professionals).
Met in deze editie onder meer: Marina Abramović, Laure Prouvost, Birds of Paradise Festival, Festival Cement, Happy Bachdag, The Smile, Nick Cave, luisteren naar de natuur, cultuurmarketing manifest, Pieter Bots, Justin O'Connor, Ted Gioia, Ken Veerman, kunst & ethiek, kunst & zorg, kunst & klimaat, kunst & de regio, The Critic is Present en tot slot… mijn 15 favoriete albums van de afgelopen twee weken.
Fijne dag!
Frank
1. Marina Abramović @ Stedelijk Museum, Amsterdam
Jaaa… zaterdag is het zover, dan opent de grote overzichtstentoonstelling van Marina Abramović in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zondag is er een exclusieve artist talk met Marina Abramović en daar heb ik gelukkig kaartjes voor, heel veel zin in, ben benieuwd naar het gesprek met haar en Miles Greenberg, Rein Wolfs en Karen Archey.
De tentoonstelling is georganiseerd samen met de Royal Academy of Arts in Londen, waar de tentoonstelling van september tot januari te zien was. De RA publiceerde een lang interview met Marina Abramović over de tentoonstelling ("I only do something if I’m afraid of it, because that’s the whole point") en maakte een korte video met Marina Abramović over Imponderabillia, dat ze in 1977 voor het eerst samen met Ulay uitvoerde ("I can't believe that this piece still has the same criticism as we had in the '70s").
En… op het Vimeo-kanaal van het Deense Louisiana Museum of Modern Art staan een paar (langere) video's over Marina Abramović, om alvast in de stemming te komen:
Zie ook:
Marina Abramovic, Royal Academy of Arts, review ★★★★★ - Culture Whisper
Marina Abramović’s RA retrospective is terrifying and vital ★★★★ - The Guardian
Marina Abramović, Royal Academy review: world-famous artist’s early work electrifies in this once-in-a-lifetime show ★★★★ - The Independent
Marina Abramović review ★★★★ - Time Out
Marina Abramović at the Royal Academy review: nudity, danger and a whiff of woowoo ★★★★ - The Standard
2. Laure Prouvost - In The Mist Of It All, Above Front Tears @ De Pont, Tilburg
Twee weken geleden opende de geweldige tentoonstelling In The Mist Of It All, Above Front Tears van Laure Prouvost in De Pont. Over haar grootmoeder, over vogels, vleugels en vrijheid. En over nog heel veel meer.
Zie ook:
Museum De Pont is veranderd in een surreële en poëtische wereld vol milieurampen en uitgestorven dieren - Het Parool
Laure Prouvost creëert meerdere lagen in contrastrijk gesamtkunstwerk - Brabants Dagblad
Franse kunstenaar Laure Prouvost creëert een droomwereld met zwart randje in De Pont - Algemeen Dagblad
Ervaar de confronterende droomwereld van Laure Prouvost - Kunstvensters
3. Birds of Paradise Festival
Vanaf vandaag t/m zondag vindt in TivoliVredenburg in Utrecht het Birds of Paradise Festival plaats, met onder meer Andrew Yee, Lubomyr Melnyk, Ellis Ludwig-Leone, Bird’s Nest en Rufus Wainwright op het programma.
Om alvast in de stemming te komen hierbij de Spotify-playlist van het festival:
En… de festivalpodcast On Composing door Remy Alexander, met Annabel Schouten en Remy van Kesteren:
4. Festival Cement
Vanaf vrijdag t/m zaterdag 23 maart vindt in Den Bosch de 25e (!!) editie van Festival Cement plaats. Vanaf het prille begin in 2000 ontwikkelde Cement zich tot een festival waar onderzoek en experiment de toon aangeven en jonge makers de rode draad vormen – met een speciale focus op alles wat zich onder de rivieren afspeelt. Maar met welke ups, downs, opstootjes, twijfels, inkrimpingen, uitbreidingen, lof, kritiek en, vooral, met welke kunst ging dat gepaard? Theatercriticus en doorgewinterde Cement-fan Marijn Lems kreeg het enige, onvervangbare archief van het festival opgestuurd en ging er – in opdracht van het festival -met een archeologenkwastje doorheen.
5. Happy Bachdag 2024
Donderdag 21 maart viert Sounding Bodies de verjaardag van Johann Sebastian Bach, met de tweede editie van de Happy Bachdag. Op meer dan 15 verschillende locaties in Tilburg brengen musici muziek van Bach ten gehore. Met onder heel veel meer een feestelijk slotconcert in de Pauluskerk met o.a. organisten Rob Nederlof en Laurens de Man en andere muzikanten.
6. The Smile at 6 Music Festival
Afgelopen zaterdag speelde The Smile op het BBC Radio 6 Music Festival. Het hele optreden is terug te luisteren via BBC Sounds. Drie nummers (Bending Hectic, Friend of a Friend en Skrting On The Surface) zijn terug te kijken via het Youtube-kanaal van BBC Music.
Vooruitlopend op hun show op het 6 Music Festival hostten Thom Yorke, Jonny Greenwood en Tom Skinner eind februari vier 6 Music Artist in Residence-radioshows:
Deze zaterdag speelt The Smile trouwens in een uitverkochte AFAS Live in Amsterdam (helaas heb ik geen kaartje, heel veel plezier voor degenen die er wel een hebben).
7. Nick Cave and the Bad Seeds - Wild God
Vorige week kwam het geweldige Wild God uit, de eerste single van het nieuwe album van Nick Cave and the Bad Seeds (dat pas in augustus uitkomt… lang wachten nog).
'Thank you all for the amazing responses to the first song. I am feeling very happy, and so are the band. When it all comes down to it, there is little else we need to do in this world but care.' - The Red Hand Files
8. Earthsounds & Secret World of Sound
Interessant, vrijwel tegelijkertijd gaan er twee natuurdocumentaires in première die als onderwerp het luisteren naar de natuur hebben, Earthsounds (Apple TV+) en Secret World of Sound, met David Attenborough (Sky). Interessant, want door beter naar de natuur te luisteren, kunnen we de natuur beter begrijpen. En in de vorige zin is ‘de natuur’ natuurlijk makkelijk te vervangen door ‘de samenleving’, ‘de maatschappij’ of ‘elkaar’.
9. Manifest over de waarde van cultuurmarketing
Marketing en communicatie reiken verder dan reclamecampagnes en leveren meer op dan alleen ticketverkoop. Toch wordt het belang van cultuurmarketing vaak onderschat. De fairPACCT Ketentafel Cultuur Marketing en Communicatie (waar ik deel van uitmaak) presenteert daarom het cultuurmarketing manifest Zonder cultuurmarketeer geen publiek, zonder publiek geen cultuur.
10. Pieter Bots: Beoordeel artistieke kwaliteit ook vanuit publiek en maatschappij
De artistieke kwaliteit van een kunstwerk moet vanuit meer perspectieven beoordeeld worden. Daarvoor pleit Pieter Bots in zijn proefschrift Een waardevol oordeel, dat hij twee weken geleden verdedigde aan de Universiteit van Amsterdam. De beleidsadviseur bij de Raad voor Cultuur wil dat beoordelaars van subsidieaanvragen naast de waarde voor de kunstenaar en de deskundige, ook de waarde voor het publiek en de maatschappij meenemen.
11. Culture is not an industry - Boekpresentatie met Justin O’Connor
Dinsdag 19 maart organiseert de Boekmanstichting een boekpresentatie met de Australische cultuurwetenschapper Justin O'Connor. In zijn recent verschenen boek Culture is not an industry; Reclaiming art and culture for the common good pleit hij voor een herwaardering van de intrinsieke waarde van cultuur: een benadering voorbij de economisering van cultuur en daarmee ‘de creatieve industrie’. Volgens O’Connor zorgt de verindustrialisering van cultuur ervoor dat de manier waarop het kan bijdragen aan politieke verbeelding verdrongen wordt. Kunst en cultuur zou een essentieel onderdeel van democratie moeten zijn: een plek waar vrijuit over ideeën kan worden nagedacht en een voedingsbodem voor radicale verandering.
12. How to Break Free from Dopamine Culture
Vorige F22T (Editie #86) tipte ik de Substack-post The State of the Culture, 2024 van Ted Gioia en de reacties die hij ontving. Nog steeds wordt het ‘Dopamine Culture’-stuk veel gedeeld, reden voor Gioia om een vervolg te publiceren, een zoektocht naar een gezondere relatie met technologie.
13. Journalist Kyle Chayka over de invloed van het algoritme op onze culturele smaak: ‘Wees geen passieve consument’
Persoonlijke suggesties van streamingsdiensten als Netflix en Spotify: ze lijken zo handig, maar zijn funest voor het culturele aanbod en onze smaak, vindt de Amerikaanse journalist Kyle Chayka (auteur van het boek Filterworld: How Algorithms Flattened Culture). ‘In het algoritmische ecosysteem loont het voor cultuur om nietszeggend te zijn.’
14. Dat ethische normen in de kunst belangrijker zijn geworden, is omdat de wereld in brand staat
In de kunstwereld vindt bijna iedereen het belangrijk om ethisch ‘goed’ te zijn, zelfs als dit ten koste gaat van de kunst zelf, stelde Hans den Hartog Jager (zijn artikel tipte ik in de vorige F22T - Editie #86). In een reactie beklemtoont Chris Keulemans de noodzaak van een kunstwereld die rekenschap geeft van een veranderende wereld.
15. Theaters genoeg, maar buiten de Randstad gaat er veel minder geld naar cultuur
In de regio is er minder culturele belangstelling van een publiek dat bovendien vergrijst, stelde Melle Damen (zijn artikel tipte ik in de vorige F22T - Editie #86). In een reactie vragen Gretha Pama en Hester van Santen aan negen beleidsmakers en kenners van de cultuursector: wat is het probleem met cultuur in de regio eigenlijk? Zij zien, anders dan Daamen, wel degelijk een gebrek. Nee, niet aan theaters. Maar wel aan steun voor lokale makers en gezelschappen, voor cultuureducatie en amateurkunst. Kortom, aan projecten die cultuur voor iedereen, overal in Nederland, toegankelijk maken.
16. Pilot bij Fontys: studenten kunsteducatie aan de slag bij zorginstellingen
Het kunstvakonderwijs creëert steeds meer ruimte voor kunstprofessionals om te gaan werken op de grens van kunst en zorg. Fontys Academy of the Arts, master Kunsteducatie in Tilburg, verbond zich vanaf het begin aan het CareFull Netwerk van Kunstloc Brabant. Afgelopen studiejaar startte een pilot waarbij Fontys-studenten gingen werken aan opdrachten bij partners in dit netwerk.
17. KunstUnlocked Kunst & Klimaat
Donderdag 21 maart organiseert Kunstloc Brabant de tweede editie van KunstUnlocked Kunst & Klimaat in het het Werkwarenhuis in Den Bosch. Klimaatvraagstukken zijn zo complex dat ze om een gezamenlijke aanpak vragen. In deze samenwerking kunnen kunstenaars niet ontbreken. Kunstloc verbindt kunstenaars aan maatschappelijke vraagstukken. De kunstenaar is namelijk als geen ander in staat een andere, meer duurzame wereld te verbeelden en een ander verhaal te schetsen.
18. ACTIE als Cultuur
De Federatie Cultuur, Kunsten ‘92 en de Taskforce culturele en creatieve sector lanceren het het kennisplatform ACTIE als cultuur met als doel het proces van verduurzaming in volle breedte te versnellen. ACTIE staat hierbij voor Accommodatie, Communicatie, Transport, Interne bedrijfsvoering en Externe partners.
19. Overtuig met een goed verhaal
Webinar van Ken Veerman (auteur van het boek Vertellers, geen verkopers; Zelfzeker management in de cultuursector) voor OP/TIL waarin hij uitlegt hoe cultuurorganisaties vanuit hun missie goede verhalen kunnen vertellen en zo verbindingen kunnen maken met hun publiek.
20. Cultural content - personas and segmentation
Uitgebreid overzicht van Georgina Brooke (One Further) over culturele doelgroepen (persona’s) en segmentatiemodellen. Met onder meer Audience Spectrum van The Audience Agency en Culture Segments van Morris Hargreaves McIntyre.
21. The Critic is Present
M’n voorlaatste tip van deze F22T is een knipoog naar de allereerste tip. Het Theaterkrant Magazine van maart heeft theaterkritiek als thema. The Critic is Present (een verwijzing naar The Artist is Present van Marina Abramović) is een zelfreflectie van theaterrecensent Jeroen van Wijhe.
22. Mijn 15 favoriete albums van de afgelopen twee weken
Tot over twee weken!
Frank Slijpen – docent @ Fontys Academy for the Creative Economy
Volg me ook op:
Tot slot, feedback is welkom. Laat me weten van je van deze editie vond. Alvast dank!