Een nieuwe F22T, met 22 nieuwe kunst- en cultuurtips (voor liefhebbers en professionals).
Met in deze editie onder meer: Listen, Werk in uitvoering, Waarom gaan we niet vaker?, Cultuurshift, Collectieve Creatieve Cultuurdebat, Cultural Currency Conference, Better Get Hit, Kunst en klimaat, Kunst en gezondheid, mijn 10 favoriete albums van de afgelopen 2 weken, en tot slot... The Smile.
Fijne dag!
Frank
1. Michel Faber - Listen: On Music, Sound and Us
De in Nederland geboren, in Groot-Brittannië wonende Michel Faber (bekend van romans als 'Onderhuids' en 'Lelieblank, Scharlakenrood') wendt zich in zijn eerste non-fictieboek 'Listen' tot zijn passie voor muziek, zijn oudste liefde. In 'Listen' onderzoekt Faber twee grote vragen: hoe we naar muziek luisteren en waarom we naar muziek luisteren. Om deze te beantwoorden houdt hij rekening met biologie, leeftijd, ziekte, commercie en de tweedeling tussen ‘goede’ en ‘slechte’ smaak. Via uitgebreide interviews met muzikanten ontsluit hij enkele verrassende antwoorden en duikt hij in wat er in ons omgaat als we luisteren.
2. Werk in uitvoering
Werk in uitvoering is een nieuw tv-programma, waarin Wilfried de Jong in een voormalige straaljagerloods kunstenaars uit verschillende culturele disciplines samenbrengt; van theater en klassieke muziek tot foto-expositie en literatuur. Lopend langs de genodigden ontvouwt hij de culturele agenda en toont wat, waar, wanneer te zien en te beleven is. In deze eerste aflevering: de voorstelling Let's Talk about Sex van HNTjong, fluitist Chris Hinze, de gabber-speelfilm Hardcore Never Dies, fotograaf Eddo Hartmann, schrijver Vamba Sherif en de tentoonstelling Kunst in het derde rijk.
3. Waarom gaan we niet vaker?
Tweede seizoen van het tv-programma Waarom gaan we niet vaker? Peter Pannekoek laat zien wat voor moois er in het theater staat. Iedere aflevering worden twee voorstellingen uitgelicht en verplaatst van het toneel naar een verrassende locatie in de echte wereld. Hij voert gesprekken met collega's over het vak, hun inspiratie en slechte recensies. In deze eerste aflevering: de voorstelling BAAAAAA van Circus Treurdier, zangeres Wende Snijders, actrice Charlie-Chan Dagelet en acteur Henry van Loon.
4. Cultuurshift
Cultuurshift is de nieuwe podcast van DEN over digitale ontwikkelingen in de culturele sector. Host Anic van Damme spreekt met voorlopers Rijksmuseum, Effenaar, NDT, Limburgs Museum en Cinekid over hun digitale transformatie. Experts Marjelle Vermeulen, Marleen Hartjes, Maaike Bleeker, Mèlanie Bosveld en Maaike Verberk delen hun kijk op digitale transformatie.
5. Collectieve Creatieve Cultuurdebat - 15 november
Creativiteit, kunst, erfgoed en cultuur zijn als fundament onmisbaar in onze samenleving. Cultuur is een grondrecht van en voor iedereen. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is de vraag: hoe kijken politieke partijen naar de toekomst van creativiteit en cultuur? Op woensdagmiddag 15 november gaan (kandidaat) Tweede Kamerleden met elkaar in debat over kunst, cultuur, erfgoed en de creatieve industrie. Aan de hand van diverse stellingen spreken zij over het onbenutte potentieel van de sector. Zij wisselen van gedachten over hoe zij de bestaanszekerheid van werkenden in de sector willen verbeteren. Daarnaast schetsen zij hun visie op de rol van de culturele en creatieve sector in onze maatschappij.
6. Waag Future Talks: Van inspiratie naar systeemverandering - 16 november
'We hebben kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve professionals nodig om complexe transities aan te pakken', aldus staatssecretaris Gunay Uslu. Op donderdag 16 november organiseren Waag Futurelab en Tabo Goudswaard Waag Future Talks met kunstenaars, ontwerpers en creatieve professionals die de grote uitdagingen van deze tijd proberen aan te gaan.
7. Cultural Currency Conference - 17 t/m 19 november
Van vrijdag 17 t/m zondag 19 november organiseert The Niteshop samen met de Nederlandse Unesco Commissie het eerste landelijke congres over de toekomst van superdiverse steden. Het congres brengt perspectieven van een nieuwe generatie stedelingen op de toekomst samen. Ook wordt het Unesco-beleidsadvies On(ver)vangbaar. De innovatieve kracht van the culture gepresenteerd aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu.
8. Better Get Hit - 25 november
Op zaterdag 25 november vindt in Tilburg (Paradox en de Hall of Fame) het festival Beter Get Hit (vernoemd naar de jazzklassieker Better Git It In Your Soul van Charles Minges) plaats. Op het programma onder meer Ntjam Rosie & Smandem, Gallowstreet, Peter Somuah, Joya Mooi en Bnnyhunna.
9. Terugluisteren: November Music - Bosch Requiem 2023
Op 1 november werd November Music geopend met het Bosch Requiem 2023, gecomponeerd door Aart Strootman, op een tekst (zijn allerlaatste!) van Jan Rot. De dag daarna werd het stuk uitgevoerd in het Muziekgebouw Amsterdam en vanuit daar ook live uitgezonden op NPO Radio 4.
10. De A12 als orkestbak
Artikel van Daphne van Paassen in de Groene Amsterdammer. Muziek en protest gaan goed samen. Maar een heel symfonieorkest op de A12? ‘Dit voelt als de dystopische soundtrack van onze toekomst.’ Op pad met XR Musicians: waarom klassieke muziek juist bij klimaatprotesten werkt.
11. De kunst- en cultuursector roept de klimaatnoodtoestand uit
Kunst en cultuur kunnen in de klimaatcrisis echt een verschil maken en dat brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Dat schrijft Thomas Lamers, die samen met Raïssa Pater het statement Te Zijn Of Niet Te Zijn presenteerde op het Warming Up Festival in Amsterdam. Collectief Walden roept samen met een aantal andere organisaties de kunstsector op om niet alleen zijn negatieve impact te verkleinen, maar vooral bij te dragen aan positieve verandering.
12. Favoriete muziek kan pijn verminderen
Onderzoek van de Universiteit van Montreal in Canada naar de positieve effecten van muziek om pijn te verminderen. Onderzoeker Darius Valevicius: ‘De manier waarop de favoriete muziek de pijn verminderde is minstens zo sterk is als een pijnstiller’.
13. Cultuurparticipatie en Positieve Gezondheid
Onderzoek van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst en het Institute for Positive Health naar de inzet van actieve cultuurparticipatie als middel in de (eerstelijns)zorg. Gekeken werd naar de invloed op de zes dimensies van Positieve Gezondheid.
14. Data-driven collaboration: How to connect with your audiences through data - 16 november
Op 16 november organiseert DEN een gratis online webinar, waarin DEN-adviseur Linda Thoen en Head of data Insights van het National Museum in Denemarken Søren Moesgaard Bjørnsen ingaan op hoe cultuurorganisaties inzicht kunnen krijgen in hun huidige én nieuwe publiek.
15. Digital Marketing Day: The Future is Here - 16 november
Op 16 november organiseert de Arts Marketing Association de Digital Marketing Day, met als thema: The Future is Here. De dag vindt plaats in Londen, maar is ook digitaal te bezoeken.
16. Museums and Social Media Summit - 20 & 21 november
Op 20 en 21 november organiseert MuseumNext de virtuele Museums and Social Media Summit, met de laatste social media trends en strategieën voor musea.
17. What you’re selling and what people are buying are different things
Substack-post van Ash Mann over het Jobs To Be Done (JTBD) Framework: ‘What is your audience actually buying from you when they purchase a ticket, or buy a membership, or make a donation? What value are you delivering to them in those moments? What do they get from you that no-one else can provide?’
18. Understand your users and let that define your approach
Nog een Substack-post van Ash Mann, over een gesprek dat hij had met Kati Price (Head of Experience & Digital bij V&A) over het V&A mused platform: ‘Talking to and understanding users doesn’t have to be complicated or difficult, and a recent V&A project provides an inspiring example of the benefits of this approach.’
19. Sef wint de 3voor12 Award
‘Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag’ van Sef is volgens de 3voor12 Award-jury het beste Nederlandse album van het jaar. ‘Dit album gaat niet alleen over systemen als kapitalisme en nationalisme, maar over de ongelijkheid die ze creëren en hoe mensen er het slachtoffer van kunnen worden.’ Mooie zin in het nummer ‘Land Dat Niet Bestaat': ‘Er is maar één goed systeem, en dat is een geluidssysteem.’
20. Dit waren de 15 beste shows van Le Guess Who? 2023
Afgelopen weekend vond in Utrecht Le Guess Who? plaats. Er is geen festival in Nederland (en misschien wel wereldwijd) dat zoveel avontuurlijke muziek uit zoveel windrichtingen laat horen. De 15 beste shows volgens de redactie van 3voor12.
21. Mijn 10 favoriete albums van de afgelopen 2 weken
22. The Smile - Wall Of Eyes
Jaaa… Gisteren bracht The Smile de single ‘Wall Of Eyes’ uit, van het gelijknamige album dat op 24 januari uitkomt. De video werd geregisseerd door Paul Thomas Anderson.
Tot over twee weken!
Frank Slijpen – docent @ Fontys Academy for the Creative Economy
Volg me ook op:
Tot slot, feedback is welkom. Laat me weten van je van deze editie vond. Alvast dank!