Een nieuwe F22T, met 22 nieuwe kunst- en cultuurtips (voor liefhebbers en professionals).
Met in deze editie onder veel meer: ANOHNI, Holland Festival, Jazz in Duketown, Art Island, DEN Conferentie, The Live Coaches, White Balls on Walls, van beleving naar impact, immersieve belevingen, Veenstra's Finest, en tot slot... The Champ.
Fijne dag!
Frank
1. ANOHNI and the Johnsons - It Must Change
Wat een prachtige nieuwe single van ANOHNI and the Johnsons, en wat een prachtige video van Iain Forsyth en Jane Pollard, met model en activist Munroe Bergdorf. In juli komt het album ‘My Back Was A Bridge For You To Cross’ uit. En… ANOHNI is associate artist van het Holland Festival 2023 (zie de volgende tip).
2. Holland Festival (1 juni t/m 1 juli)
De 76e editie van het onvolprezen Holland Festival, met theater, muziek, dans, opera, muziektheater en multidisciplinaire voorstellingen van over de hele wereld. ANOHNI - associate artist van het Holland Festival 2023 - heeft een concert en programma samengesteld voor de Amsterdamse Gerrit van der Veenstraat waar zij ooit woonde. Ook is er een uitgebreid programma met verschillende kunstenaars genaamd ‘Future Feminism’.
3. Jazz in Duketown (26 t/m 28 mei)
In het Pinksterweekend vindt op verschillende podia in de binnenstad van Den Bosch de 49e editie van het onvolprezen Jazz in Duketown plaats, het grootste gratis (openlucht) jazzfestival in Nederland. Vijf tips van mijn goede vriend en Jazz in Duketown-programmeur Koen Graat: Shai Maestro, Guy Salamon Group, Ottla, Yuri Honing Peace Orchestra en Fergus McCreadie Trio. En mijn persoonlijke tip: Fakrutu (met mijn goede vriend Mark Tuinstra).
4. Art Island (26 t/m 28 mei)
Ook in het Pinksterweekend, de tweede editie van Art Island. Vooraanstaande galeries en non-profit kunstinstellingen presenteren werk van hun kunstenaars. Op een bijzondere plek: Het Forteiland vlak voor de kust van IJmuiden dat wordt omgedoopt tot Art Island.
5. DEN Conferentie (1 en 2 juni)
Op 1 en 2 juni vindt de online DEN Conferentie plaats, over het publiek van de toekomst. Met nationale en internationale sprekers van binnen en buiten de sector. Voor iedereen die geïnspireerd wil worden en aan de slag wil gaan met digitale transformatie in de cultuursector.
6. The Live Coaches: Martijn Mulder over wat de wetenschap artiesten kan leren over live optreden
Waarom gaan we eigenlijk naar concerten? Op welke drie manieren beleven mensen concerten? Waarom werken spontane momenten tijdens concerten zo goed? In de eerste aflevering van het tweede seizoen van The Live Coaches praten Vincent de Raad en Melanie Esther met onderzoeker Martijn Mulder (POPLIVE).
7. The Live Coaches: Naaz over de rol van het publiek
The Live Coaches zijn dus gestart met hun tweede seizoen, maar het eerste seizoen is ook zeker het delen waard. Mijn favoriete aflevering tot nu toe (ik heb ze nog niet alle tien geluisterd) is die met de Rotterdamse singer, songwriter & producer Naaz, over de rol van het publiek.
8. White Balls on Walls
Het Stedelijk Museum in Amsterdam wil inclusiever en diverser worden maar dat gaat niet zomaar. In ‘White Balls on Walls’ toont regisseur Sarah Vos van binnenuit hoe de nieuwe directeur Rein Wolfs en zijn team dit maatschappelijk delicate, urgente en ongemakkelijke veranderingsproces aangaan op de werkvloer en binnen de kunstcollectie. De NTR zendt de documentaire 30 mei uit op NPO 2. ‘White Balls on Walls’ is een van de referenties in het artikel van Rutger Pontzen (zie de volgende tip).
9. Waarom ‘moraalridders en fatsoensrakkers’ in musea soms hard nodig zijn
Musea zijn in de greep van politieke correctheid, razen critici, met al die overdreven aandacht voor inclusiviteit. Kunstredacteur Rutger Pontzen zag drie tentoonstellingen over het modernisme en concludeert: die eigen-cultuur-eerst-mentaliteit heeft de kunst nog nooit vooruit geholpen.
10. Van beleving naar impact
Het begrip impact komt steeds vaker terug in de cultuursector. In een reeks van drie korte artikelen gaan Pieter de Rooij (nogmaals dank voor het prettige gesprek vorige week) en Adriaan van Liempt in op dit begrip en leggen ze het verband met beleving. Ze stellen de individuele bezoekersimpact centraal van een bezoek aan een culturele organisatie. In dit eerste artikel bespreken ze waarom impact zo belangrijk is geworden en wat je onder beleving en impact kunt verstaan. In de artikelen daarna komt aan bod hoe je impact kunt meten en hoe je impact kunt vergroten.
11. Customer journey: de weg naar succes
Bezoekers lezen nieuwsbrieven, zien aankondigingen, bekijken het programma op de site en kopen tickets. Na afloop ontvangen ze vaak een e-mail. Het maakt allemaal onderdeel uit van de klantreis. Heb jij zicht op alle processen die daarmee samenhangen? En hoe monitor je deze? Kim van den Brink ging uitgebreid in op de klantreis tijdens de workshop Ask Your Audience.
12. Theaters en podia zien nieuw publiek in de zalen
Corona hield theaters, culturele gezelschappen en filmhuizen lang in een verstikkende greep, maar de voorverkoop voor komend seizoen is veelbelovend. Met als welkome bonus: een nieuw en meer divers publiek weet de weg naar de podia te vinden. (Het Financieele Dagblad)
13. Ze zijn terug en ze zijn jonger: bezoekers weten culturele instellingen weer te vinden
Theaters, musea, filmhuizen en poppodia trekken weer meer bezoekers. Het duurde lang voor de coronaklap was weggeëbd, maar het lijkt erop dat een nieuw en jonger publiek de zalen nu weet te vinden. (Het Parool)
14. The Exhibition and Experience Design Handbook
In het boek ‘The Exhibition and Experience Design Handbook’ verkent Tim McNeil de praktijk, methoden en technieken van tentoonstellingsontwerp binnen een historisch kader, en laat hij zien hoe ontwerp bijdraagt aan de groeiende rol van het creëren van ervaringen.
15. Elevating Storytelling and Emotional Connection in Immersive Design
Nieuwe editie van de ‘Immersed in the Future’-nieuwsbrief van WolfBrown. Over de programmatische ruimte van augmented, immersive en virtuele ervaringen: ‘True fans don’t just want to watch another… and another… and another episode; they want to dive into the action and make a direct connection. They want to inhabit the story’s world.’
16. A View from the Entrepreneurial Edge of Immersive Programming (23 mei)
Webinar van WolfBrown en Immersed in the Future. Een gesprek met Jordi Sellas (oprichter van IDEAL Centre d'Arts Digital de Barcelona, over de mogelijkheden en uitdagingen van programmering in de immersieve ruimte.
17. Out and about with Lewis Roden: theatre programmes
Lewis Roden, de Senior Member Engagement Officer van de Arts Marketing Association (AMA), heeft zichzelf tot taak gesteld om in een jaar tijd 100 live shows te bezoeken. In de eerste van een reeks die zijn vorderingen volgt, geeft Lewis zijn observaties over wat het perfecte theaterprogramma is.
18. Veenstra’s Finest - Hemelse Tracks
Heerlijke Hemelvaart-editie van Veenstra’s Finest, de maandelijkse RaRaRadio-show van Renée Veenstra, dit keer samen met Frank ‘Senior’ Veenstra.
19. Arooj Aftab, Vijay Iyer, Shahzad Ismaily: Tiny Desk Concert
‘Love in Exile’ van Arooj Aftab, Vijay Iyer en Shahzad Ismaily was mijn favoriete album van het eerste kwartaal van dit jaar (zie F22T editie #69). Hier hun Tiny Desk Concert van anderhalve week geleden, prachtig.
20. Boiler Room x DGTL Amsterdam 2023
Boiler Room zette onlangs alle twaalf DGTL Amsterdam 2023 sets in een playlist op YouTube, lekker. Met Bonobo, Valentina Luz, Lola Haro, Marie Montexier, Bambounou, Black Cadmium, Sansibar, Mona Yim, Vuur, Spekki Webu, Budino en Tammo Hesselink.
21. Four Tet x Fred again.. x Skrillex - Coachella 2023
Het geweldige drietal Four Tet x Fred Again.. x Skrillex werd door de organisatie van Coachella gevraagd om in te vallen voor Frank Ocean (zijn headliner-show werd voor het tweede weekend van het festival afgelast). Hier de video, net zo geweldig als hun ‘instant classic’-optreden op Times Square in februari (de eerste tip van F22T editie #67).
22. The Champ - Pieter de Jongh: van Hollandse jongen tot voetbalkoning van Afrika
Wat buiten de scope van F22T, maar evengoed het delen meer dan waard. Mijn goede vriend Koen van Santvoord schreef een boek over voetbaltrainer en ‘character’ Pieter de Jongh, a.k.a. The Champ. Het boek beschrijft het fascinerende levensverhaal van de authentieke voetbaltrainer en staat vol met fantastische anekdotes over voetbal en vrouwen. Afgelopen zaterdag had Koen een erg leuk gesprek over het boek met Dolf Jansen bij Spijkers met Koppen. Morgen ga ik naar de boekpresentatie, heel veel zin in.