Een nieuwe F22T, met 22 nieuwe kunst- en cultuurtips (voor liefhebbers en professionals).
Met in deze editie onder meer: Trevor Noah, FaKruTu, Yussef Dayes, PJ Harvey, Noname, Chiroptera, Mag ik jou iets vragen?, Tim Fransen, The Culture, Cultuur & Impact, Ken Veerman, 3voor12 Song van het Jaar en tot slot mijn vijf favoriete albums van de afgelopen twee weken.
Fijne dag!
Frank
1. Trevor Noah krijgt Erasmusprijs
Vandaag krijgt de Zuid-Afrikaanse comedian Trevor Noah de prestigieuze Erasmusprijs, uit handen van Koning Willem-Alexander. Volgens de jury van de Nederlandse Stichting Praemium Erasmianum handelt Noah met zijn enorme talent voor spottende, talige en verbindende politieke humor in Erasmiaanse geest. Ik ben twee keer in Zuid-Afrika geweest, en Noahs autobiografie ‘Born a Crime’ gaf me dieper inzicht in de apartheid in het land.
Trevor Noah: 'Mijn comedy is een bijproduct van opgroeien onder apartheid' - NRC
Hoe humor helpt: Trevor Noah verdient de Erasmusprijs vanwege zijn shows over ras - Trouw
Comedian en presentator Trevor Noah wint de Erasmusprijs - De Nieuws BV
2. FaKruTu Dakar Edition @ Willem Twee Toonzaal
Mijn goede vriend Mark speelde met zijn band FaKruTu (met een drietal Senegalese muzikale vrienden: koraspeler Bao Sissoko, percussionist Oké Sène en zanger Mola Sylla) een live-set in de Willem Twee Toonzaal in Den Bosch voor het programma Vrije Geluiden. En… Mark bracht afgelopen vrijdag met een andere groep (Pelican Three) het album Put Your Head in the Radio uit (zie ook tip 22).
3. The Yussef Dayes Experience - Live From Malibu
Yussef Dayes bracht dit jaar het album Black Classical Music uit, een van mijn 22 favoriete albums van 2023 (waarover meer in de volgende F22T). Hier speelt hij met zijn Experience een live-set op Malibu. Afgelopen zomer speelde de drummer met dezelfde band op North Sea Jazz.
4. Tiny Desk Concert - PJ Harvey
PJ Harvey bracht dit jaar het album I Inside the Old Year Dying uit, een van mijn 22 favoriete albums van 2023 (waarover meer in de volgende F22T). Deze maand speelde zij een Tiny Desk Concert.
5. Tiny Desk Concert - Noname
Noname bracht dit jaar het album Sundial uit, een van mijn 22 favoriete albums van 2023 (waarover meer in de volgende F22T). Ook zij speelde deze maand een Tiny Desk Concert.
6. Chiroptera
Niet normaal, wat een prachtig project van fotograaf JR, choreograaf Damien Jalet and Thomas 'Daft Punk' Bangalter. Een samenwerking tussen Paris Opera en le19M, met meer dan 150 dansers (onder wie Amandine Albisson) in kostuums van Chanel.
7. Mag ik jou iets vragen?
‘Mag ik jou iets vragen?’ is een documentaire van Kees Klomp en Stefan de Graaff over nieuw economisch onderwijs, in samenwerking met 14 hogescholen. In deel 4 (vanaf 51:35) gaat het over de ontmoeting met onzekerheid. Aan het woord komen onder meer Fontys ACE-alumnus Iris Tolkamp en Fontys ACE-lector Tessa Cramer. Mooi!
8. Tim Fransen - [Column] De democratie opdoeken?
‘Lieve mensen, bij deze een verkiezingscolumn. Over Omtzigt, Plato, zakenkabinetten, vlindermessen en diepvriespizza's.’ De column van Tim Fransen is van 21 november, de dag voor de verkiezingen, maar is zeker nog het terugluisteren waard.
9. ‘Cultuur kan de polarisatie overbruggen’
Hoe kijkt de cultuursector naar verkiezingswinst van de PVV? Podium vroeg het aan Jeroen Bartelse, algemeen directeur van TivoliVredenburg in Utrecht en voorzitter van belangenorganisatie Kunsten ’92.
10. On(ver)vangbaar: De innovatieve kracht van the culture
Twee weken gelden bracht de Nederlandse Unesco Commissie tijdens de Cultural Currency Conference een krachtig advies uit aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu, getiteld ‘On(ver)vangbaar. De innovatieve kracht van the culture.’ Het advies roept op om beleid te maken dat recht doet aan de diversiteit en rijkdom van cultuuruitingen in Nederland. In het advies staat het culturele ecosysteem the culture centraal, dat het middelpunt vormt van de culturele leefwereld van grote groepen jongeren, makers en communities.
11. MMNieuws - Effectmeting en impact
Het winternummer van MMNieuws heeft effectmeting en impact als thema. Met bijdragen van Pieter de Rooij & Adriaan van Liempt, Lonneke Regter, Edwin van der Zalm, Tineke Abma, Steve Austen, Wilma Simons, Bea Ros, Youri van der Lugt en Andrea Schok.
12. Belevings- en impactonderzoek in de cultuursector
MMNieuws-artikel (uit het bovengenoemde winternummer) van Pieter de Rooij en Adriaan van Liempt: ‘Beleving staat al geruime centraal in het cultuur- en vrijetijdsaanbod. Recent wordt er steeds vaker gesproken over de overgang van de ‘Experience Economy’ naar een ‘Transformation Economy’. Het begrip impact staat hoog op de onderzoeksagenda in de cultuursector. In dit artikel beschrijven we enkele theoretische uitgangspunten en geven we aan hoe je beleving en impact kunt meten. Dit doen we aan de hand van een onderzoek dat we op dit moment uitvoeren voor het Openluchtmuseum in Arnhem.’
13. Cultuur is wat we samen maken, niet wat we elk afzonderlijk consumeren
Twee weken geleden presenteerde Ken Veerman zijn boek Vertellers, Geen Verkopers. Tijdens de boekvoorstelling hield hij de keynote speech Cultuur is wat we samen maken, niet wat we elk afzonderlijk consumeren.
14. Vertellers, Geen Verkopers - Zelfzeker management in de cultuursector
Interview met Ken Veerman voor Managementboek: ‘Culturele organisaties zijn missiegedreven organisaties. Ook als het weinig opbrengt en het niet direct populair is, moeten we doen wat we doen. Dat vraagt een heel andere strategie dan het klantgedreven bedrijfsmodel waar we meestal vanuit gaan.’
15. GLOW-project van Fontysstudenten wint vakjuryprijs
Toegankelijk, innovatief, verbindend en de wow-factor. Dat zijn de vier kernwaardes waar de organisatie van GLOW rekening mee hield bij de uitreiking van de vakjuryprijs. De grote winnaar: Eye of the Storm, ontworpen en gemaakt door studenten van de Fontysminor Be Creative.
16. Terugkijken: TEA Break - Initiators and Responders
Webinar van The Audience Agency over ‘Initiators’ (mensen die het initiatief nemen tot het bezoeken van kunst en cultuur) en ‘Responders’ (mensen die meegaan als iemand anders hen vraagt). Inzichten uit de Cultural Participation Monitor, voortbouwend op onderzoek van WolfBrown.
17. 3voor12 Song van het Jaar Festival (1 december)
Op vrijdag 1 december wordt de 3voor12 Song van het Jaar bekendgemaakt tijdens het gelijknamige festival in de Maassilo, Rotterdam. Al 39 jaar lang kiezen luisteraars, volgers en kijkers van VPRO 3voor12 hun Song van het Jaar. Gedurende de week voorafgaand aan Song van het Jaar Festival wordt elke avond op NPO 3FM live afgeteld van #100 naar #4.
18. Mijn 3voor12 Song van het Jaar Top 10
Mijn top 10 (geen vrije keuzes toegevoegd):
ANOHNI - It Must Change
Sampha - Spirit 2.0
The Smile - Bending Hectic
PJ Harvey - I Inside The Old I Dying
Lana Del Rey - Say Yes To Heaven
Roisin Murphy - Fader
Young Fathers - Rice
Aphex Twin - Blackbox Life Recorder 21f
Yves Tumor - Echolia
Sef - Land Dat Niet Bestaat
19. LKCAtelier - Cultuur en Positieve Gezondheid: zo dus (5 december)
Op dinsdag 5 december organiseert het LKCA een interactieve videosessie over de betekenis van cultuurdeelname voor gezondheid, met de laatste informatie uit onderzoek en praktijk.
20. publiqForum (7 december)
Op donderdag 7 december organiseert publiq in Leuven hun jaarlijkse congres, voor professionals uit de cultuur- en vrijetijdssector.
21. Zo kan het ook! Conferentie Cultuurparticipatie 2023 (11 december)
Op maandag 11 december organiseert Kunstloc Brabant in Boxtel de Conferentie Cultuurparticipatie 2023. Op de conferentie wordt ook de kalender Zo kan het ook! (12 x inspiratie voor Cultuurparticipatie) gepresenteerd.
22. Mijn vijf favoriete albums van de afgelopen 2 weken
Tot over drie (!) weken!
Frank Slijpen – docent @ Fontys Academy for the Creative Economy
Volg me ook op:
Tot slot, feedback is welkom. Laat me weten van je van deze editie vond. Alvast dank!