Een nieuwe F22T, met 22 nieuwe kunst- en cultuurtips (voor liefhebbers en professionals).
Met in deze editie onder meer: The Smile, Kendrick Lamar & Chanel, Jamie xx & Chanel, Groenteman op Zondag, Expo Minor Design 360, Art Rotterdam, Eurosonic Noorderslag Recap, Toegang tot cultuur, Samen cultuur borgen, Girls Make The City - Cape Town, Onzekere Zaken, Nieuwe Maan, en tot slot... mijn 22 (!!) favoriete albums van januari.
Fijne dag!
Frank
1. The Smile - Friend Of A Friend
Jaaa… afgelopen vrijdag kwam Wall Of Eyes uit, het tweede album van The Smile, en ging de door Paul Thomas Anderson geregisseerde videoclip van Friend Of A Friend (de derde single van het album) online in première. Het debuutalbum van de band, A Light for Attracting Attention, was mijn favoriete album van 2022, en het zou zomaar kunnen dat Wall Of Eyes mijn favoriete album van 2024 wordt (al is het wel een beetje vroeg in het jaar om het daar al over te hebben). Wat ik zo geweldig vind aan de videoclip van Friend Of A Friend is het publiek met kinderen. Prachtig om hun verschillende reacties te zien. Waarschijnlijk zullen ze zich later als ze ouder zijn realiseren hoe bijzonder dit was.
Zie ook de volgende geweldige videoclips van Paul Thomas Anderson:
2. Every Radiohead Album (Plus Solo Records And Side Projects), Ranked
Lijstjes, altijd leuk! Steven Hyden van Uproxx rangschikte alle albums van Radiohead (inclusief solo-albums en nevenprojecten). Met Wall Of Eyes op 13 en A Light for Attracting Attention op 11. Ik had ze allebei wel wat hoger gezet denk ik.
3. Kendrick Lamar & Chanel
Kendrick Lamar en Dave Free ontwierpen de set van de nieuwe haute couture show van Chanel en maakten de film 'The Button', die vóór de show speelde. Met twee niet eerder uitgebrachte nummers van Kendrick (‘Tranquilizer’ en ‘I Feel Something’), en ook muziek van Fred Again.., Chilly Gonzalez en de Nederlandse Imani Selina.
Zie ook:
4. Jamie xx & Chanel
En… Jamie xx maakte de muziek (zijn nieuwe single It’s So Good) voor de campagne van de nieuwe Coco Crush-sieradencollectie van Chanel.
5. Groenteman op Zondag
Zondag was de aftrap van het nieuwe cultuurprogramma Groenteman op Zondag. Mooi hoe Gijs hiermee in de voetsporen van zijn moeder Hanneke treedt, die jarenlang op zondag De Plantage presenteerde. In deze eerste aflevering een gesprek met en livemuziek van Froukje. Annemarie Prins, de oudste nog spelende actrice van hat land, is te gast. En Corry Konings en Donnie zijn de recensenten van dienst.
Luister ook:
6. Expo Minor Design 360 - Afgeschermd






Gisteren was ik bij de opening van de expo Afgeschermd van de Fontys ACE-minor Design 360 in de Hall of Fame en NS16 in Tilburg. De expo is vandaag en morgen nog te bezoeken.
7. Art Rotterdam
Vanaf morgen tot en met zondag vindt in de Van Nellefabriek Art Rotterdam plaats. Met onder meer de NN Art Award, de nieuwe sectie Artistic Matter en Prospects van het Mondriaanfonds.
8. Eurosonic Noorderslag Recap
Twee weken geleden vond in Groningen ESNS plaats, een korte recap:
9. Raad voor Cultuur: Toegang tot cultuur
Afgelopen vrijdag presenteerde de Raad voor Cultuur in de Bossche Verkadefabriek het rapport ‘Toegang tot cultuur; op weg naar een nieuw bestel in 2029’. Het advies is om nog meer te gaan spreiden, zodat nog meer mensen kunst en cultuur kunnen beleven.
Lees ook:
Raad voor Cultuur: meer kunstsubsidies buiten de Randstad en voor nieuw talent (de Volkskrant)
Cultuurbestel moet op de schop, vindt adviesraad: minder Randstad, meer vernieuwing (NRC)
10. VNG: Samen cultuur borgen
Gemeenten zetten met de 'Propositie Samen cultuur borgen' koers naar het nieuwe cultuurbestel. Het uitgangspunt van deze propositie is om cultuur voor alle inwoners toegankelijk, bereikbaar en aantrekkelijk te houden.
11. Artikel: ‘Kunst is deel van de oplossing, niet het probleem’
Nederland zit op een onontgonnen berg potentie: de innovatiekracht van kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve makers. Maar door een veel te enge definitie van kunst en een financieringsstelsel dat niet meegaat met zijn tijd, blijft de potentie van die sector onderbenut. En dat terwijl kunst en cultuur juist een belangrijke rol kunnen spelen in deze tijd van complexe transities en andere grote vraagstukken, zoals ook wordt gesteld in het visiedocument Kunsten2030. Vanuit het veld komen negen suggesties die kunnen helpen om de innovatieve kracht van de sector te ontketenen en te komen tot een weerbaar ecosysteem.
12. ‘Subsidieslurper’ cultuur levert wél jaarlijks 24 miljard euro op
De cultuursector slurpt subsidie. Daardoor kan de elite goedkoop naar de opera. Zo klinkt het althans in (radicaal-)rechtse kringen. Een eenzijdig verhaal, zeggen deskundigen: de sector verhoogt ook het mentale welzijn en draagt voor 23,9 miljard euro bij aan de Nederlandse economie.
13. Laat kunst weer een onnavolgbare utopische koers varen
Met een rechts kabinet in de coulissen ziet het er somber uit voor de cultuursector. Maar laat die dan ook alsjeblieft eens afstappen van dat geleuter over maatschappelijk belang, zegt Bas van Putten.
14. Stemming: Het museum heeft een definitie gekregen, maar is deze ook haalbaar?
Ton van der Linden (documentalist Kunstloc Brabant) peilt in zijn maandelijkse column aan de hand van de actualiteit de stemming in kunst en samenleving. De museumsector heeft een museumdefinitie aangenomen, die recht doet aan de rol die musea willen spelen in de maatschappij. Maar ondertussen worden ze geconfronteerd met financiële tekorten, bezuinigingen en een veranderend politiek klimaat.
15. How are museums and culture related to health and well-being?
In deze nieuwe aflevering van Museums and Chill (een podcast van de International Council of Museums) vertelt professor Helene Chatterjee over het effect van musea en cultuur op gezondheid en welzijn.
16. Time to ban phones in museums?
Maxwell Museums-bijdrage van journalist Lucy Thackray, waarin ze stelt dat cameratelefoons de ervaring van een museumbezoek hebben verpest.
17. Tipping point: how new immersive institutions are changing the art world
Artikel in The Art Newspaper van Chris Michaels (Creative R&D). Digitale kunstlocaties zijn een wereldwijd fenomeen en trekken een groot publiek aan met radicaal nieuwe vormen van immersieve ervaringen. Vormen ze een bedreiging of een kans voor traditionele galerieën en musea?
18. How to … create intimate and intense ‘classical music’ experiences
Adam Szabo (artistiek en algemeen directeur van het Manchester Collective) legt in deze gids uit welke praktische stappen organisaties kunnen nemen om de ervaringen van het publiek vorm te geven. De focus ligt op klassieke muziekuitvoeringen, maar de inzichten gelden ook voor andere soorten live-optredens. Stephanie Pitts, hoogleraar aan de Universiteit van Sheffield, en directeur van het Sheffield Performer and Audience Research Centre, deelt ook enkele van de belangrijkste academische onderzoeken met betrekking tot de ervaring van het klassieke muziekpubliek.
19. Girls Make The City - Cape Town
Podcastserie over het prachtige project Girls Make The City - Cape Town, over ‘empowerment’ en ‘urban transformation’. In acht afleveringen leggen onder meer initiatiefnemer Joke Quintens (Wetopia) en projectleider Suné Stassen (Open Design Afrika) uit waar het project over gaat, en waarom het project zo waardevol is. In april was ik samen met collega Pierke en zeven studenten in Kaapstad en waren we betrokken bij de allereerste fase van het project. En in november was Pierke er weer, toen samen met collega Dolf en 14 studenten (allemaal ‘girls’), en participeerden ze in de tweede fase van het project. En… in april gaan we weer!
20. Onzekere Zaken - De Doolhofmethode
Afgelopen vrijdag presenteerden Fontys ACE-lector Tessa Cramer en docent-onderzoeker Dolf Nijsen samen met onderzoeker-kunstenaar Marjolijn Zwakman en lector Jacco van Uden in Den Haag de Doolhofmethode, een toolbox die helpt om met onzekerheid om te gaan.
21. Nieuwe Maan - Festival voor Transitie: Maanredes
Deze maand vond de tweede editie van Nieuwe Maan plaats, georganiseerd door het Eindhovense Parktheater en BrabantKennis. Onderdeel van het festival zijn de Maanredes, waarin nieuwe toekomstbeelden van hoop en verbondenheid worden gedeeld. Gisterenavond sprak Bart Wernaert (Fontys-lector Moral Design Strategy) zijn Maanrede uit. Eerder deze maand spraken:
Jessica den Outer (milieujurist, auteur Rechten voor de Natuur)
Jos van den Broek (directeur BrabantKennis) & Tessa Cramer (Fontys ACE-lector Designing the Future)
22. Mijn 22 Favoriete Albums van Januari
Mijn 22 favoriete albums van de eerste maand van het jaar, met Wall Of Eyes van The Smile op 1 (staat al vijf dagen op repeat). Mijn top 5:
The Smile - Wall Of Eyes
Mary Halvorson - Cloudward
Het Zesde Metaal - Het Langste Jaar
Sprints - Letter to Self
Froukje - Noodzakelijk Verdriet
En de overige 17 albums op alfabetische volgorde:
Abdullah Ibrahim - 3
Antistatic - Relics
Arve Henriksen & Harmen Fraanje - Touch of Time
Astrid Sonne - Great Doubt
Bill Ryder-Jones - Iechyd Da
Bram de Looze - Spotting Gateways
Cowboy Sadness - Selected Jambient Works, Vol. 1
Ethan Iverson - Technically Acceptable
Fabiano do Nascimento & Sam Gendel - The Room
Folley Group - Down There!
Igor - Kind Aan Zee
Kali Uchis - Orquídeas
Nailah Hunter - Lovegaze
Nits - Tree House Fire
Philip Glass - Solo
Surya Botofasina, Nate Mercereau, Carlos Niño - Subtle Movements
Vladislav Delay - Dancefloor Classics Vol. 1-5
Tot over drie weken!
Frank Slijpen – docent @ Fontys Academy for the Creative Economy
Volg me ook op:
Tot slot, feedback is welkom. Laat me weten van je van deze editie vond. Alvast dank!