Een nieuwe F22T, met 22 nieuwe kunst- en cultuurtips (voor liefhebbers en professionals).
Met in deze editie: Boem BOem, mijn favoriete albums van januari, Art Rotterdam, Overcharged, Trashure, Cultuurmonitor Jaarrapportage 2022, de toekomst van cultuur in Brabant, KunstKracht, publiek, en heel veel meer...
Fijne dag!
Frank
1. Philip Vermeulen - Boem BOem @ Museum Voorlinden
Gaaf dit! Door tennisballen met zo’n 150 km per uur te laten knallen tegen twee enorme klankkasten, maakt Philip Vermeulen de meest funky ritmes en strakke beats. Zijn indrukwekkende installatie Boem BOem is voor het eerst in een museum te ervaren: in Voorlinden knalt Vermeulen op 11 en 12 februari en van 18 februari tot en met 5 maart zijn denderende tennisballeninstrument af. De performances zijn kort – telkens 10 tot 15 minuten lang –, maar oorverdovend mooi en onvergetelijk intens.
2. Mijn favoriete albums van januari
De eerste maand van het jaar zit erop. En er kwamen opvallend veel toffe Nederlandse albums uit (heeft ook zeker met ESNS te maken). In mijn Spotify-playlist 2023/Albums (met al mijn favoriete albums van 2023) staan nu al elf NL-albums: De Toegift, Oceanic, Véras, Sef, Someone, NONCHELANCE, Gotu Jim, Naaz, traumahelikopter, Roosbeef en Job & Fred Band.
3. Art Rotterdam
Van 9 t/m 12 februari vindt in de iconische, Rotterdamse Van Nelle Fabriek de 24ste editie plaats van Art Rotterdam. Ruim honderd toonaangevende binnen- en buitenlandse galeries tonen werk van aankomende en gevestigde kunstenaars. Twee vernieuwingen springen eruit: de presentatie van Sculpture Park en de centrale plaatsing van de New Art Section.
4. Overcharged @ De Nachtzuster
Van 10 t/m 12 februari vindt in De Nachtzuster in Tilburg de expositie Overcharged plaats, georganiseerd door vier Fontys ACE-studenten. ‘Vaak denken mensen dat het studentenleven ‘lang leve de lol’ is. Maar… bijna de helft van de studenten ervaart prestatiedruk en bijna elke student ervaart stress.
5. Muurschildering in Tilburg verkozen tot mooiste ter wereld
Tof! Een muurschildering op een gevel van een recyclingbedrijf aan de Centaurusweg in Tilburg is verkozen tot de mooiste straatkunst ter wereld van 2022. Bij een selectie van werken uit tien landen gaf een internationaal publiek Trashure van Studio Giftig (Niels van Swaemen en Kaspar van Leek) de meeste stemmen.
6. Cultuurmonitor Jaarrapportage 2022
De Jaarrapportage biedt jaarlijks een overzicht van de belangrijkste onderwerpen en ontwikkelingen in de culturele sector. Elke Jaarrapportage bestaat uit één of meerdere artikelen waarin vanuit een overkoepelend perspectief naar de sector wordt gekeken, alsook uit de meest recente versies van alle domein- en themapagina’s. De Jaarrapportage vormt daarmee tevens het archief van de Cultuurmonitor.
7. De toekomst van cultuur in Brabant
Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Op die dag kiezen we onze nieuwe statenleden, de volksvertegenwoordigers in de provincie. Kunstloc Brabant, de Kunst van Brabant en DOKc organiseren, net als vier jaar geleden, een provinciaal cultuurdebat. Sluit aan en praat 15 februari mee.
8. Opinie: Een prachtig, krachtig cultureel Brabant. Het kán!
De provinciale statenverkiezingen staan voor de deur. Ondanks de herwaardering van de rol en betekenis van cultuur, is in Brabant cultuur vermoedelijk niet het belangrijkste dossier waarop campagne gevoerd wordt. En dat terwijl kunst en cultuur in deze provincie wel iets is om voor te vechten.
9. ‘Zonder publiek heeft kunst geen functie’
Hij ziet zichzelf het liefst als moderator tussen het publiek en de kunstenaar, zegt de Poolse Grzegorz Reske, de nieuwe artistiek directeur van Spring Performing Arts Festival. In al zijn eerdere werkzaamheden als programmeur, curator en creative producer stond de verbinding tussen die twee voorop. “Zonder publiek heeft kunst geen functie,” zegt Reske, “maar je moet het publiek ook niet alleen die kunst geven die het wil. De communicatie tussen publiek en kunstenaar moet twee kanten op gaan. Ik probeer in mijn werk de organisator te zijn van de ontmoeting tussen die twee.”
10. Publiek ter discussie, discussie over publiek
Als je als culturele instelling een breder, diverser publiek wilt trekken, moet je je er rekenschap van geven wie bepaalt hoe je publiek is samengesteld. Zijn het de makers, of is het de programmering? En zou de basis voor publieksontwikkeling niet al moeten worden gelegd in het onderwijs?
11. De transformatie van podium de Doelen
Vincent Sturkenboom startte in maart 2021 als manager marketing en development bij de Doelen. Zijn taak: bijdragen aan de transformatie van het Rotterdamse stadspodium als lokale en nationale magneet.
12. Kunst kan de wereld alleen veranderen wanneer kunstenaars de politiek in gaan
Bij haar afscheid als Dichter des Vaderlands pleit Lieke Marsman voor meer kunstenaars in de politiek (maar stop vooral niet met geëngageerde kunst maken).
13. De Kunst van het Maken
Op dinsdag 17 januari 2023 vond in Veem House for Performance het symposium ‘De Kunst van het Maken’ plaats, georganiseerd door onderzoeksjournalist en Platform BK-bestuurslid Renée Steenbergen, Veem House en Platform BK. Aanleiding: het recent verschenen boek van Steenbergen over systeemfouten in de kunst- en cultuursector die al langer spelen, maar door de coronacrisis zichtbaarder zijn geworden. En zes voorstellen om het systeem anders in te richten en deze problemen bij de wortel aan te pakken waardoor de praktijken van kunstenaars en makers centraal komen te staan.
14. Record aantal festivals en concerten in 2022
In 2022 vonden er fors meer festivals en concerten plaats dan in 2019, het laatste jaar voor corona.
15. Nieuwe Live DMA publicatie: Post COVID-19 challenges in the live music scenes across Europe
Het Europese netwerk van poppodia Live DMA publiceerde een nieuw rapport over de uitdagingen van de Europese livemuzieksector in de periode na COVID-19.
16. Toekomstbeelden van de culturele en creatieve sector
De door Innovatielabs ondersteunde initiatieven spreken zich steeds meer uit over hun overtuigingen, drijfveren en de veranderingen, die ze in de culturele en creatieve sector teweeg willen brengen. Als gedachte-experiment probeert schrijver Twan Eikelenboom zich een voorstelling te maken van de sector als de door hen beoogde impact inderdaad wordt bereikt. Op welke fundamenten is deze toekomst gebouwd? In dit artikel neemt hij de zestien Innovatielabs-projecten als uitgangspunt voor een speculatieve beschouwing over wat een wendbare en weerbare sector zou kunnen zijn.
17. Boekmanstichting Podcastserie Agendapunt
Nieuwe podcast van de Boekmanstichting. Wat is de rol van een kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid in een tijd van verandering? Welke vragen leven er, zijn verborgen of vervormd in de creatieve sector?
18. Don't 'get' art? You might be looking at it wrong
Kunst kan ontoegankelijk aanvoelen, alsof het alleen kan worden geïnterpreteerd door mensen die veel over het onderwerp weten. En musea kunnen overweldigend zijn. Met duizenden werken in een collectie, hoe weet je welke je moet bekijken? En als je eenmaal een mooi werk ziet, hoe ga je er dan mee om? Om deze vragen te beantwoorden, praat Life Kit met drie kunstprofessionals over hoe je naar kunst kunt kijken en hoe je een museumervaring kunt hebben die je een nieuwe impuls en inspiratie geeft.
19. How the pandemic has changed audience accessibility
Rapport van Patternmakers en WolfBrown over de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor het publiek sinds de pandemie.
20. Welcome to Immersed in the Future
Nieuwe nieuwsbrief van WolfBrown over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van culturele immersieve, VR en AR experiences.
21. This month on AMAculturehive
Ook in januari weer heel veel nieuwe toffe bronnen op de culturehive van de Arts Marketing Association.
22. 22 illuminating and timeless documentaries about artists and their work
Lijst van 22 (!!) kunstdocumentaires, samengesteld door Creative Lives in Progress. Voor als je Netflix hebt uitgespeeld.