F22T (Franks 22 Tips) #96
Een nieuwe F22T, met 22 nieuwe kunst- en cultuurtips (voor liefhebbers en professionals).
Met in deze editie onder meer: Eefje de Visser, Floating Points, waarde van cultuur, Strijbos & Van Rijswijk, Murw/Murf, HIIIT, NTF, Miriam Rasch, The Art Engager, The Live Coaches, Over Creativiteit, Boekman, impact en tot slot... mijn vijf favoriete albums van de afgelopen twee weken.
Fijne dag!
Frank
1. Eefje de Visser - Heimwee
Jaaa… afgelopen vrijdag bracht Eefje de Visser haar nieuwe album Heimwee uit (zie ook tip 22). Wat een prachtige plaat, heb ‘m al dagen op repeat.
2. Kunststof - Eefje de Visser
Eefje de Visser was te gast bij Kunststof, om te praten over haar nieuwe album Heimwee.
Ook interessant:
Muzikante Eefje de Visser: ‘Ik heb een talent voor heimwee’ - De Morgen
Op ‘Heimwee’ van Eefje de Visser waaien de synthesizers breed uit, maar blijft alles toch klein klinken - de Volkskrant
‘Heimwee’, het nieuwe album van Eefje de Visser, is warm, intiem en aards - Trouw
3. Floating Points (5 Hour Set) | Boiler Room: New York
Afgelopen vrijdag bracht Sam ‘Floating Points’ Shepherd zijn nieuwe album Cascade uit (zie ook tip 22). In aanloop naar de release draaide hij vijf uur lang bij Boiler Room in New York, met onder meer Kieran ‘Four Tet’ Hebden in het publiek. Heerlijke set!
4. Inkomsten en werkgelegenheid in de cultuursector: een uitleg in grafieken
Vandaag is het Prinsjesdag. Het is duidelijk wat het kabinet met de cultuursector wil: er minder geld aan uitgeven en er meer geld aan overhouden (subsidies omlaag, btw omhoog). De sector zelf vreest als gevolg van deze maatregelen een kaalslag. Een puur economische benadering van cultuur voelt wellicht wat ongemakkelijk omdat het hoofddoel van bijvoorbeeld theater, concerten of musea niet economisch is. Toch is het interessant om door een economische bril naar de sector te kijken. Het gaat vaak over wat cultuur kost, maar wat levert het eigenlijk op?
5. Waarde van Cultuur 2024
Overmorgen (19 september) wordt in Schouwburg Concertzaal Tilburg de Waarde van Cultuur 2024 gelanceerd. Hoe staat het Brabantse culturele leven ervoor? Is de creatieve sector hersteld van de coronacrisis en klaar voor de toekomst? Daarover gaan onderzoekers, beleidsmakers en cultuurprofessionals met elkaar in gesprek.
6. Opening Stadsforum - Strijbos & Van Rijswijk
Zaterdag (21 september) opent het vernieuwde Stadsforum in Tilburg met een stadsopera, gecreëerd door Strijbos & Van Rijswijk. Na de opera volgt het evenement Tilburg Zingt.
7. Murf/Murw Festival
Van 27 t/m 29 september vindt in Tilburg het Murf/Murw Festival plaats, met onder heel veel meer Neighbours Burning Neighbours (zie ook tip 22) in Paradox.
8. HIIIT Invites Festival
Overmorgen (19 september) vindt in Den Haag het mini-festival HIIIT Invites plaats. Theater aan het Spui wordt omgetoverd tot operahuis, galerie en nachtclub ineen, met Poulson Sq., Yannis Kyriakides, JLIN, Boris Acket, Huba de Graaff, Kate Moore en upsammy.
9. De Staat van het Theater 2024
Het Nederlands Theater Festival werd geopend met ‘De Staat van het Theater’. De drie sprekers, Milou Adjanga, Thomas Drissen en An Hackselmans die voor hun ‘Staat’ de vraag meekregen: wat is jouw wens voor het theater en de kunsten in deze veranderende samenleving? Drie stemmen, drie perspectieven, drie plekken.
10. Winnaars van de Theo d’Ors
Het Nederlands Theater Festival werd afgesloten met de uitreiking van de Theo d’Ors. De winnaars:
Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol is: Maria Kraakman in Prima Facie van ITA Ensemble in regie van Eline Arbo
Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een bijdragende rol is: Sharlee Daantje in Het achtste leven (voor Brilka) van Theater Oostpool in regie van Nina Spijkers
Theo d’Or voor de meest grensverleggende podiumprestatie is: Princess Isatu Hassan Bangura voor het maken en performen van Great Apes of the West Coast van NTGent, Via Zuid en Likeminds
11. Nooit Meer Slapen - Miriam Rasch
Miriam Rasch was te gast bij Nooit Meer slapen, om te praten over haar nieuwe boek Luisteroefeningen, over aandacht en ontvankelijkheid. Iedereen kan tegenwoordig van zich laten horen, maar wie luistert er nog?
Ook interessant:
Miriam Rasch: ‘Goed luisteren begint met misverstaan’ - Filosofie Magazine
Horen wat je normaal niet hoort - De Groene Amsterdammer
12. The Art Engager - Facilitating dialogue and handling conflicts
Eerste aflevering van een nieuw seizoen van The Art Engager, waarin Claire Bown (Thinking Museum) spreekt met Linda Norris (International Coalition of Sites of Conscience), onder meer over dialoog.
13. The Live Coaches - Torre Florim over hoe De Staat van hun optredens een ervaring maken
Eerste aflevering van het derde seizoen van The Live Coaches. Vincent de Raad en Melanie Esther spreken met Torre Florim van De Staat, onder meer over de headlineshow op Lowlands in 2019, het Red/Yellow/Blue-project en David Byrne.
14. Over Creativiteit - Ronald Goedemondt: Perfectionisme vs. Angst
Nieuwe podcast van Sticks over creativiteit. In de eerste aflevering spreekt hij met Ronald Goedemondt, onder meer over perfectionisme en angst.
15. Boekman: Representatie in kunst en cultuur
De nieuwste Boekman gaat over representatie van verschillende groepen binnen het cultuurbeleid in Nederland. Aandacht voor regionale initiatieven en leiderschap in de sector door mensen van kleur. Welke uitdagingen zien makers en beleidsmakers?
16. Boekman Extra: Diversiteit in cultuurnota’s
De terminologie en legitimering van het begrip diversiteit in cultuurnota’s van de Rijksoverheid zijn in de afgelopen vier decennia sterk veranderd. Waar in de jaren tachtig werd gesproken van migrantencultuur, hanteerden bewindspersonen in de jaren negentig en nul begrippen als culturele diversiteit en interculturaliteit.
17. Dit zijn de negen kandidaten voor de 6e Boekman Dissertatieprijs
De Boekman Dissertatieprijs wordt sinds 2009 uitgereikt aan het beste Nederlandse proefschrift over kunst, cultuur en maatschappij. Bekijk de inspirerende video's waarin de kandidaten vertellen over hun onderzoek.
18. Impact: van outputs naar outcomes
Lees een willekeurig (impact)rapport en je vindt cijfers die de activiteiten en resultaten van een organisatie beschrijven. Dit zijn ‘outputs’: informatie die kwantificeerbaar, meetbaar en tastbaar is. Outputs vertellen je niet het volledige verhaal. Je mist de ‘outcomes’ of impact, de korte- tot langetermijnverandering.
19. Tentoonstellingen zijn spektakelstukken geworden waar de bezoeker niet tegen is opgewassen
Jorne Vriens beziet de trends in het kunstenveld: de blockbustertentoonstellingen en de nadruk op immersieve ervaringen. ‘Het is heel gewoon geworden om een tentoonstelling met een zekere urgentie te presenteren (‘niet te missen’) of er een ‘audiovisuele totaalervaring’ van te maken. Wat zegt dit over de wijze waarop er vandaag de dag over kunst wordt gedacht? En wat zou dit kunnen betekenen voor de manier waarop kunst en cultuur ruimte krijgen?’
20. Onboarding visitors into immersive exhibitions
Lucie Paterson (Head of Experience & Digital bij ACMI) legt uit hoe ze bij ACMI (Australian Centre for the Moving Image) hun bezoekers verwelkomen (onboarden) en hoe deze momenten de algehele bezoekerservaring beïnvloeden.
21. Adam Koszary - Content of the Week
Nieuwe serie van cultuurmarketeer Adam Koszary: ‘Welcome to Content of the Week, where I choose the Content that Contented me the most and talk about why it’s good Content.’
22. Mijn vijf favoriete albums van de afgelopen twee weken
Eefje de Visser - Heimwee (zie ook tip 1)
Floating Points - Cascade (zie ook tip 3)
Neighbours Burning Neighbours - Burning Neighbours (zie ook tip 7)
Tot over twee weken!
Frank Slijpen – docent @ Fontys Academy for the Creative Economy
Volg me ook op:
Tot slot, feedback is welkom. Laat me weten van je van deze editie vond. Alvast dank!