Een nieuwe F22T, met 22 nieuwe kunst- en cultuurtips (voor liefhebbers en professionals).
Met in deze editie onder meer: Best Kept Secret, Aphex Twin, De Staat, Maarten Baas, Rogier Roeters, Richard Long, h3h biënnale, Oerol, de Dag van de Componist, Moments Contained, diversiteit en inclusie, de toekomst van kunst en cultuur, duurzaamheid in de culturele sector, van beleving naar impact, twee CBL-projecten en tot slot... mijn 22 favoriete albums van mei.
Fijne dag!
Frank
1. Aphex Twin @ Best Kept Secret
Vorig jaar was ik diep, diep, diep onder de indruk van Best kept Secret-afsluiter Nick Cave and The Bad Seeds. Samen met Eefje de Visser het beste wat ik in 2022 live heb meegemaakt. Dit jaar sluit niemand minder dan Aphex Twin het festival af op de zondagavond. Het is meer dan tien jaar geleden dat hij voor het laatst in Nederland optrad. Ik ben zo benieuwd. Luister alvast de Aphex Twin-minispecial van 3voor12 om in de stemming te komen.
2. De Staat - Red, Yellow, Blue @ Best Kept Secret
Bijzonder project van De Staat, op Best Kept Sectret speelt de Nijmeegse band drie verschillende shows, met alle drie een compleet eigen karakter: Rood (donker, agressief), Geel (dansbaar) en Blauw (introspectief). In 2024 volgt een clubtour (Doornroosje, Paradiso), waarbij de band in elke stad drie opeenvolgende dagen speelt. Afgelopen vrijdag kwam het (verzamel)album Red / Yellow / Blue al uit. En op dezelfde dag was zanger en bandleider Torre Florim te gast bij Nooit meer Slapen, waar hij een uur lang met Atze de Vrieze praatte over het project.
3. Maarten Baas @ Museum Voorlinden
Na ‘Hide & Seek’ in het Groninger Museum in 2017 (prachtige tentoonstelling) is ‘It’s About Time’ de tweede grote solotentoonstelling van de Bossche kunstenaar Maarten Baas in Nederland, te zien van zaterdag t/m 24 september. Fontys CO-IEMES-student Koen Jacobs zag de expositie afgelopen weekend al: ‘Ik vind het fascinerend hoe Maarten Baas zoiets vaags en abstracts als de tijd weet te vatten. Niemand gaat voor de lol een half uur klok zitten kijken, maar dat doe je hier wel … de tijd zal het leren’.
4. Rogier Roeters @ Museum Voorlinden
Ook in Voorlinden te zien vanaf zaterdag t/m 24 september, én voor het eerst in een museum, de geweldige tekeningen van de Bossche kunstenaar Rogier Roeters, bekend van zijn Instagram-account met meer dan 130.000 volgers. ‘We zijn allemaal alleen op deze wereld. Ik zal nooit helemaal begrijpen wat jij bedoelt en andersom geldt hetzelfde. In mijn tekeningen zoek ik daarom verbinding; ik laat zien wat we allemaal voelen en dat we allemaal maar wat aankloten.’
5. Richard Long @ Rijksmuseum
Afgelopen zondag was de laatste dag van de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum, met 650.000 bezoekers de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het museum. Voor de net geopende expositie van de Britse kunstenaar Richard Long (ik ben fan van hem sinds ik begin jaren ‘90 zijn werk zag in De Pont) is het wel fijn dat het nu iets rustiger is in het museum. Long maakte acht werken voor het Rijksmuseum, t/m 29 oktober te zien in de museumtuinen (gratis), de Voorhal (foto) en het Atrium.
6. h3h biënnale
De kloosters van de Heilige Driehoek in Oosterhout vormen voor de derde keer het toneel voor de h3h biënnale (voorheen Kunst in de Heilige Driehoek). Op uitnodiging van curatoren Hendrik Driessen (oud-directeur van De Pont) en Rebecca Nelemans tonen 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland nieuwe en bestaande werken, geïnspireerd door de unieke locatie. De biënnale, die afgelopen zaterdag werd geopend, duurt t/m 17 juli.
7. Oerol
Van overmorgen t/m 18 juni vindt op Terschelling het jaarlijkse theaterfestival Oerol plaats, tien dagen lang theater, muziekoptredens, kunst en tal van andere activiteiten. Cornald Maas doet met Opium op Oerol traditiegetrouw een week lang verslag van het festival, met onder meer een dagelijks optreden van S10, samen met Froukje, Wende en anderen.
8. Dag van de Componist
Zaterdag 17 juni is de Dag van de Componist. Reis mee met de muziektrein New Music NOW Express van stad naar stad (Amsterdam - Amersfoort - Arnhem - Den Bosch - Den Haag - Utrecht), boordevol optredens. Met stationsconcerten met de Stadscomponisten en de Componist des Vaderlands Martin Fondse. Een feest van de nieuwe muziek.
9. Thomas J Price - Moments Contained
Met een onverschrokken, wat gereserveerde blik kijkt ze naar het centrum van Rotterdam. Handen in de zakken van haar trainingspak. Voeten in Nike-schoenen stevig op het Stationsplein. Het vier meter hoge bronzen beeld van een jonge, zwarte vrouw, gemaakt door de Britse kunstenaar Thomas J Price, dat vrijdag is onthuld voor het Centraal Station van Rotterdam, viert onovertroffen het gewone, moderne Nederland.
10. Het standbeeld van een jonge, zwarte vrouw op Nikes in Rotterdam is een belediging
Toch klinkt ook kritiek op het beeld. Zo vraagt NRC-columnist Rosanne Hertzberger zich in haar column af waarom juist een 'normale' vrouw een standbeeld krijgt. Ze noemt “een standbeeld voor iedereen een belediging voor mensen die wél heldendaden verrichten”. “Dit werk is een product van een maatschappelijke stroming waarin het volstaat om een gemarginaliseerde partij te zijn om sympathie te krijgen. Alleen maar vrouw zijn, een beperking hebben, een hoofddoek dragen, een donkere huidskleur of liefst een combinatie hiervan is genoeg om op het schild gehesen te worden, en helemaal in de culturele sector.”
11. De witte tranen van Rosanne Hertzberger
De column van Rosanne Hertzberger maakt behoorlijk was los. Journalist en columnist Tara Lewis reageerde op het huiveringwekkende relaas in NRC dat aansluit in de lange rij onomwonden racistische reacties. “Met die column, waarin het dedain van de zinnen druipt, bewijst Hertzberger dat de strijd nog lang niet gestreden is. Zolang microbiologen witte tranen mogen plengen in de NRC, is er nog een hele lange weg te gaan. Een ding weet ik wel: ik heb mijn vuisten alvast gebald en niet in mijn broekzak.”
12. De staat vertelt ons wat er allemaal noodzakelijk en onvermijdelijk is
Column van Martin Sommer naar aanleiding van het artikel 'Waarom ‘moraalridders en fatsoensrakkers’ in musea soms hard nodig zijn' van Rutger Pontzen en 'White Balls on Walls', de documentaire van Sarah Vos over hoe het Stedelijk Museum in Amsterdam diverser en inclusiever wil worden. Het artikel en de documentaire tipte ik in de vorige F22T (editie #72).
13. Goed dat eenzijdig en vooringenomen beleid van musea wordt doorbroken door de politiek
Met een verwijzing naar Thorbecke hekelt politiek commentator Martin Sommer de bemoeienis van de politiek met de kunsten. Kunstcriticus Rutger Pontzen dient hem van repliek: grote westerse musea zijn lui als het gaat om inclusiviteit.
14. Boekman #135: De toekomst van kunst en cultuur
Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Boekmanstichting pakt Boekman uit met een extra dik nummer. Daarin geen terugblik op zes decennia kunst, cultuur en beleid, maar een blik vooruit. Wie bepaalt de toekomst van kunst en cultuur? Zijn dat de kunstenaars zelf of definiëren technologische ontwikkelingen hoe die toekomst eruitziet? Welke rol speelt het kunst- en cultuurbeleid en hoe zou dat er idealiter uit moeten zien?
15. Duurzaamheid in de culturele sector - Kwalitatief deel
Hoe werkt de culturele sector anno 2023 aan verduurzaming, en wat is nodig om de verduurzaming van de sector te versterken en te versnellen? Met de publicatie 'Duurzaamheid in de culturele sector – editie 2022/2023' onderzoeken de Boekmanstichting en Bureau 8080 in twee delen waar de Nederlandse cultuursector op dit moment staat in zijn duurzame transitie. Het tweede kwalitatieve deel (mei 2023) biedt op basis van desk research een uitgebreid overzicht van duurzame initiatieven, tools, ontwikkelingen en samenwerkingsverbanden in de verschillende delen van de culturele sector. Ook zijn reportages opgenomen over inspirerende projecten die laten zien hoe de sector door samenwerking grote duurzame stappen kan maken. Zo biedt de publicatie mogelijke aanknopingspunten voor culturele organisaties en makers die zelf met verduurzaming of de klimaatcrisis aan de slag willen.
16. Verbeterde Routekaart voor Toegankelijke Festivals
De Routekaart voor Toegankelijke Festivals die in 2020 is uitgebracht, is nu verbeterd. Dit kennisinstrument is bedoeld als leidraad om festivals inclusief en beter toegankelijk te maken. Het Themanetwerk van de Coalitie voor Inclusie heeft op verzoek van het ministerie van OCW een volgende stap gemaakt voor toegankelijke festivals.
17. Mounir Samuel: Op naar een pluricultureel Brabant
Het zijn roerige tijden. Wie weet eigenlijk nog wat je wel en niet tegen wie mag zeggen en hoe dat te doen? De samenleving is diep verdeeld en dat vinden we terug op het podium, het toneel, het witte doek en in de musea. Bezoekers zijn kritischer en ook veel kunst- en cultuurinstellingen hebben zelf een veranderd perspectief op hun eigen collectie, communicatie, gebouw en programmering. Mestmag-artikel van Mounir Samuel, auteur van het geweldige boek Je mag ook niets meer zeggen.
18. Van beleving naar impact
Het begrip impact komt steeds vaker terug in de cultuursector. In een reeks van drie korte artikelen gaan Pieter de Rooij en Adriaan van Liempt in op dit begrip en leggen ze het verband met beleving. Ze stellen de individuele bezoekersimpact centraal van een bezoek aan een culturele organisatie. In het eerste artikel (tipte ik in de vorige F22T, editie #72) gaven ze aan wat ze onder beleving en impact verstaan. In dit tweede artikel bespreken ze hoe je impact kunt meten.
19. Kansen voor CRM in de cultuursector? Geen kunst!
Customer Relationship Management is binnen de cultuursector inmiddels een bekend begrip. Bijna alle cultuurmarketeers onderkennen tegenwoordig het belang van CRM en gebruiken termen als segmentatie, personalisatie en klantloyaliteit. CRM-platforms zijn de afgelopen jaren echter flink veranderd. Benutten cultuurbedrijven de kansen die CRM ze biedt?
20. Leren Accepteren
In deze persoonlijke documentaire vertelt Fontys CO-IEMES-student Quinty Prince het verhaal van haar moeder, die op 52 jarige leeftijd gediagnostiseerd werd met de ziekte van Parkinson. De documentaire laat zien wat de ziekte met iemand doet die in de bloei van haar leven staat en wat hiervan de invloed is op naasten. De première is op vrijdag 16 juni in de Stoelendans in Oirschot. Prachtig CBL-project!
21. Off The Radar
Op feesten en festivals lijken bezoekers vastgegroeid aan hun mobiel. Dat kan anders, vinden Fontys CO-IEMES-studenten Twan Hillebrand, Daan Biemans, Youri Gielen en Jori van der Jagt. Daarom organiseren zij morgen een telefoonloos technofeest in de Tilburgse Club Smederij. ‘Connect by Disconnecting’. Tof CBL-project!
22. Mijn 22 favoriete albums van mei
Mijn 22 favoriete, in mei uitgebrachte albums, op alfabetische volgorde:
Aminé & Kaytranada - Kaytraminé
Arlo Parks - My Soft Machine
Asher Gamedze - Turbulence and Pulse
billy woods & Kenny Segal - Maps
Bokani Dyer - Radio Sechaba
Clark - Sus Dog
Durand Jones - Wait Til I Get Over
Fred again.. & Brian Eno - Secret Life
Henry Threadgill - The Other One
Kassa Overall - Animals
Madison McFerrin - I Hope You Can Forgive Me
Mandy, Indiana - I've Seen A Way
Overmono - Good Lies
Red Hot & Ra - Nuclear War
RP Boo - Legacy Volume 2
Rudy Royston - DAY
SBTRKT - The Rat Road
Sexmob - The Hard Way
Stemeseder Lillinger - Umbra
Sufjan Stevens, Timo Andres & Conor Hanick - Reflections
The Gaslamp Killer meets The Heliocentrics - Legna
Water From Your Eyes - Everyone's Crushed